Ali moje telo res potrebuje maščobe?

Maščobe v prehrani

Mnogo ljudi, ki se ukvarja s svojo prekomerno težo, največ zameri prav maščobam. Po njihovem mnenju so prav te glavni krivec za slabo voljo ob pogledu na tehtnico. A resnica je precej drugačna od tega. Maščobe človek potrebuje za različne procese v telesu, seveda pa je zelo pomembno vedeti, katere maščobe, koliko in s čim jih kombinirati.

Maščobe v telesu namreč med drugim skrbijo za obnavljanje celic, telesu dovajajo energijo, pomagajo (oziroma so nujne) pri presnovi v maščobi topnih vitaminov A, D, E in K. Če kaj, potem pred začetkom hujšanja nikar ne prečrtajte samo maščob.

Veliko koristnih nasvetov o hujšanju boste našli tudi na spletni strani Hujsanje.si.

Zakaj sploh potrebujem maščobe?

Poleg prej omenjenih razlogov (obnavljanje celic, presnova vitaminov in energija) je tu še kar nekaj pomembnih faktorjev, zakaj človeško telo potrebuje maščobe. Zanimivo, da maščobe precej vplivajo na sam okus hrane, ki nam je zato prijetnejša.

Ko je zunaj mrzlo (jesen, zima), nas prav maščobe ščitijo pred mrazom. No, morda bi se bilo bolje izraziti nekoliko drugače. Maščobe pred nizkimi temperaturami ščitijo naše notranje organe, katerim podhladitev vsekakor ne bi bila preveč povšeči.

Maščobe pa organov, kot so jetra in ledvice, ne ščitijo zgolj pred mrazom, pač pa tudi pred različnimi fizičnimi vplivi, kot so denimo padci in udarci. Seveda si ne želimo, da bi bila naša jetra zamaščena, a tokrat govorimo o nekoliko drugačni maščobi oziroma njeni drugačni vlogi.

Zakaj povsod pišejo o omega 3 maščobnih kislinah?

Morda tega niste vedeli, a naše telo zna iz zaužite hrane samo izdelati marsikaj, kar potrebuje za svoje nemoteno delovanje. Med te snovi sodijo tudi maščobe, ki jih sicer pridobivamo iz živalskih virov. Kljub temu pa naše telo ne zna proizvesti čisto vsega.

Tako na primer nujno potrebuje esencialne maščobe, ki jih ne zmore proizvesti samo niti jih ne zna skladiščiti za kasneje, če mu jih dovedemo v prevelikih količinah. Prav zato je še kako pomembno, da poskrbimo za to, da naše telo prejme dovolj maščobnih kislin omega 3 in omega 6.

Zakaj potrebujemo esencialne maščobe?

Gre za vrsto maščob, ki so ekstremno pomembne za funkcionalnost našega telesa, saj skrbijo za celične membrane, antioksidativno delovanje, ščitijo mišično tkivo, uravnavajo delitev celic, pozitivno vplivajo na možgane (učenje in spomin), uravnavajo hormon inzulina in še in še.

Če maščobne kisline omega 6 lahko pridobimo s precejšnjo lahkoto, ne da bi se tega pravzaprav zavedali, pa je potrebno biti pri omega 3 maščobnih kislinah malce bolj pozoren. Tovrstne maščobne kisline se skrivajo v mastnih ribah, kot sta losos ali tuna, kar pa že lahko pomeni, da nekdo, ki ne mara rib, dobesedno strada teh sila pomembnih maščobnih kislin.

K sreči pa se ne nahajajo le v ribah. Maščobne kisline omega 3 najdemo tudi v oreščkih, chia in lanenih semenih. Za primerjavo; za dnevne potrebe po omega 3 bo dovolj pest orehov ali žlica lanenih semen. To bi pa že šlo, čeprav niste ljubitelj rib, mar ne?

Prispevek objavila:

Obožujem svet mode, TV serije, tek v naravi, krajše izlete v hribe, dopustovanje na hrvaški obali in pisano besedo. Čas najraje preživljam v družbi svojega fanta. Sem študentka prava in urednica spletnega portala Negatelesa.si.