5 bolezni sodobnega časa

Bolezni sodobnega časa

V današnjem prispevku bomo pozornost namenili boleznim, ki jih vaši predniki niso poznali oziroma se pri njih niso pojavljale v takšnem obsegu, kot se pojavljajo danes. Pisali bomo o boleznih, na katere najbolj vplivata način prehranjevanja in premalo gibanja. Omenili bomo še bolezni, ki so psihičnega izvora in jih posledično najpogosteje povzroča stres.

V nadaljevanju vam predstavljamo 5 najpogostejših bolezni sodobnega časa.

1. Alergije – najpogostejši krivec je hrana

Lahko rečemo, da v današnjem svetu obstaja le redka oseba, ki se ne bi vsaj enkrat v svojem življenju soočala z alergijami. Alergije spadajo v skupino avtoimunih bolezni. Na to vrsto bolezni vplivajo genetske spremembe, slaba prehrana in nezdrav življenjski stil.

Alergije so najpogosteje povezane s hrano. V resnici alergijo lahko povzroči vsaka hrana, vendar obstaja le okrog 10 živil, ki veljajo za najpogostejše krivce za nastanek alergije. Skoraj polovica najpogostejših alergij je vezanih na živila živalskega izvora. Pri tem velja izpostaviti predvsem morske sadeže, mlečne izdelke in jajca. Med rastlinskimi povzročitelji pa so najpogosteje arašidi, oreščki, pšenica in soja.

2. Debelost – kot posledica premalo gibanja in nezdrave prehrane

Debelost so označili za bolezen šele pred časom. Za njo trpijo tako odrasle osebe kot tudi otroci. Tovrstna bolezen sodobnega časa je posledica redkega gibanja in nezdrave prehrane. Za oba dejavnika je značilno, da sta velika težava sodobnega časa. Vsekakor pa v zadnjih letih lahko opazimo trend, ki vse bolj opozarja na zdravo prehranjevanje in zadostno gibanje.

3. Diabetes – genetska nagnjenost in nezdrav življenjski slog

Tudi za diabetes lahko trdimo, da je ena od najpogostejših bolezni sodobnega časa. Ta vrsta bolezni pri ljudeh pogosto nastane kot posledica genetske nagnjenosti in nezdravega življenjskega sloga, ki vključuje premalo gibanja ter hrano z visokim glikemičnim indeksom. Za slednjega je značilno, da v veliki meri povzroča nihanja v krvnem sladkorju.

4. Rakava obolenja – okoljski vplivi, nezdrave razvade …

Različna rakava obolenja so še ena od številnih sodobnih bolezni, s katerimi se sooča veliko ljudi. So posledica številnih okoljskih vplivov in nezdravih razvad, kot so alkohol, tobak in podobno. Za rakava obolenja je pogosto krivo še nezdravo prehranjevanje, seveda pa ne gre pozabiti tudi na genetsko pogojena, dedna nagnjenja.

5. Izgorelost – posledica stresa in delovnih obremenitev

Izgorelost je prav tako bolezen sodobnega časa. Ponavadi nastane kot posledica stresa in delovnih obremenitev. Z njo se soočajo predvsem »uspešni« ljudje, ki so preobremenjeni in ne najdejo dovolj časa za počitek in sprostitev. Stalen stres, ki jih spremlja, lahko povzroča tudi številne druge bolezni.

Našteli smo vam pet najbolj vidnih bolezni sodobnega časa. Vsekakor je teh bolezni še veliko več. Kot lahko ugotovite sami, so najpogostejši razlogi zanje slabe življenjske navade, ki so povezane s prehranjevanjem in gibanjem, ter stres.

Prispevek objavila:

Obožujem svet mode, TV serije, tek v naravi, krajše izlete v hribe, dopustovanje na hrvaški obali in pisano besedo. Čas najraje preživljam v družbi svojega fanta. Sem študentka prava in urednica spletnega portala Negatelesa.si.