Kaj je Bownova terapija in kako poteka?

Bownova terapija

Bownova terapija je ime dobila po avstralskem terapevtu Tomu Bownu, ki je prvi začel z njeno uporabo. Gre za terapijo, ki sodi v sklop alternativne medicine in se nanaša na pomoč pri zdravljenju poškodb, ki so plod različnih nezgod, športnih poškodb pa tudi kot pomoč pri težavah v nosečnosti in podobno.

Sama terapija se ukvarja z mišicami, vezmi in skeletom. Priporočljiva je kot pomoč pri rehabilitaciji ter za preventivo. Nadvse priljubljena je pri rekreativnih športnikih, ki se soočajo z različnimi tegobami, saj je neboleča in s tem precej drugačna kot klasična športna masaža ali fizioterapija.

Kako poteka Bownova terapija?

Kot zanimivost velja povedati, da se Bownova terapija lahko izvaja na klasičen način z delovanjem terapevta preko kože ali skozi tanjša oblačila, kar pri običajnih masažah ni pogost pojav. Nekaterim ljudem se je nekoliko neprijetno sleči pred neznancem, zato že v osnovi pridejo na Bownovo terapijo bolj sproščeni.

Izvajanje Bownove terapije
Izvajanje Bownove terapije na terapevtski mizi.

Terapija se navadno izvaja na terapevtski mizi, čeprav se lahko pri njej tudi sedi ali stoji. Mišice so sestavljene iz vlaken, ki so podobna strunam na kitari. Tudi športna fizioterapija se na podoben način ukvarja s poškodbami mišic, in sicer tako, da terapevt na ta vlakna »zaigra« s svojimi prsti in posebnimi potezami.

Sprejemanje informacij

Na ta način terapevt mišicam in tkivom pošilja določene informacije, ki pa jih morajo šele sprejeti. Verjetno že veste, da imajo mišice lasten spomin, kar je najbolj znano dvigalcem uteži, ki delajo na večji masi mišic. Prav sprejemanje teh informacij je pri Bownovi terapiji ključnega pomena.

S tem razlogom terapevt pacienta za nekaj trenutkov zapusti in tako telesu dovoli popolno integracijo poslanih informacij. Ko se prične napetost v mišicah in vlaknih uravnavati, napoči trenutek za nadaljevanje terapije, ki navadno traja do ene ure.

Blagodejen vpliv na nosečnice

Nosečnice se v času nosečnosti soočajo z velikimi spremembami v telesu, zato ni nič nenavadnega, če se v tem času pojavijo določene napetosti ali bolečine, ki so še posebej izrazite v spodnjem delu hrbta. Bownova terapija na ta del vpliva zelo blagodejno in na neinvaziven način odstranjuje bolečino. In ne le to. Nosečnico hkrati tudi pripravlja na bolj tekoč porod.

Terapija je učinkovita, ker deluje na avtonomno živčevje, za katero je znano, da deluje samo od sebe brez vpliva naše zavesti. Po človeškem telesu se s pomočjo električnih impulzov in živčevja prenašajo različne informacije, pri čemer Bownova terapija poskrbi, da so te poti precej bolj odprte in dovzetne za dražljaje.

Trajanje Bownove terapije

Odvisno od primera do primera je za najboljši rezultat potrebnih zelo malo terapij. Že dve ali tri so navadno dovolj, da pacient začuti spremembe na bolje in olajšanje. Je pa pomembno med terapijami puščati dovolj prostora oziroma časa, da telo vse prejete informacije sprejme, predela in shrani.

Sama terapija pa ne deluje zgolj na fizični del telesa, pač pa močno pripomore tudi k boljšemu psihičnemu počutju. Zmanjšuje stres in človeku vrača energijo ter voljo do življenja.

Prispevek objavila:

Obožujem svet mode, TV serije, tek v naravi, krajše izlete v hribe, dopustovanje na hrvaški obali in pisano besedo. Čas najraje preživljam v družbi svojega fanta. Sem študentka prava in urednica spletnega portala Negatelesa.si.