Celiakija – življenje brez glutena

Celiakija

Celiakija spada med tiste avtoimune bolezni, za katere ni zdravila, vendar pa lahko z boleznijo relativno normalno živimo. Pogoj za to je življenje brez glutena, torej dietno prehranjevanje, pri katerem ne uživamo živil z glutenom.

Kaj sploh je gluten? Gluten, ki mu pravimo tudi lepek, je beljakovina, ki jo vsebuje veliko žit in tudi veliko prehranskih izdelkov. Je tisto, kar naredi izdelke iz navadne, bele pšenične moke rahle in puhaste, zato pomeni življenje brez glutena prehranjevanje z žitnimi izdelki, ki so manj okusni, vendar za bolnika s celiakijo edini zdravi. Glutena namreč njihovo tanko črevo ne prebavlja oziroma se nanj odzove s hudo alergijsko reakcijo.

Hrana brez glutena
Izogibanje izdelkom iz pšenice.

Kakšno je torej življenje brez glutena? Bolniki ne smejo uživati izdelkov iz pšenice ter njej sorodnih žit, rži in ječmena. Vprašljivo je tudi uživanje ovsa, ki lepka sicer ne vsebuje, a običajno raste blizu žit z glutenom in tako lahko pride do »okužbe«. Izbira žitnih jedi in moke za njihovo pripravo je torej precej osiromašena. Dovoljeni so divji riž, koruza, ajda, proso, amarant, kvinoja in soja.

Kaj pomeni življenje brez glutena v praksi? Precej očitno dejstvo je, da so bolniki s celiakijo bolniki, ki potrebujejo dieto. To pomeni, da je na primer pri otrocih potrebno poskrbeti za pripravo brezglutenske prehrane v vrtcu ali šoli. Prav tako življenje brez glutena običajno pomeni, da je potrebna velika previdnost pri prehranjevanju v restavracijah – najbolje je osebje opozoriti na težavo, da se ta pozanima v kuhinji, ali ni morda gluten skrit v jedeh, za katere si tega ne bi mislili. Saj veste – tudi ribe pred peko marsikdo pomoka.

Prav tako je pri celiakiji nujno vedno preverjati deklaracije na pripravljenih živilih. Gluten se skriva marsikje: v pivu, v juhah, omakah, solatnih prelivih, salamah in klobasah, sladoledih, paštetah ter celo sladkarijah in začimbah.

Pivo brez glutena
Obstaja tudi pivo brez glutena.

Za bolnike s celiakijo so sicer v trgovinah na voljo posebni brezglutenski izdelki, namenjeni prav njim, vendar so ti nekajkrat dražji od izdelkov, ki vsebujejo gluten – prav zato marsikdo, ki je prisiljen v življenje brez glutena hitro ugotovi, da je najbolje, če si obroke pripravlja popolnoma sam. vsake toliko je res treba poseči po brezglutenski moki in si speči kruh, sicer pa ti ljudje raje uživajo sadje, zelenjavo, krompir, meso in druga živila, v katerih glutena zagotovo ni.

Največjo težavo za življenje brez glutena zagotovo predstavlja kombinacija celiakije z drugimi prehranskimi alergijami. V tem primeru se nabor primernih živil še zoži.

Prispevek objavila:

Obožujem svet mode, TV serije, tek v naravi, krajše izlete v hribe, dopustovanje na hrvaški obali in pisano besedo. Čas najraje preživljam v družbi svojega fanta. Sem študentka prava in urednica spletnega portala Negatelesa.si.