Manualna terapija za lajšanje bolečin

Manualna terapija

Verjetno si tudi vi na vsake toliko časa zaželite razvajanja in sproščanja napetih ter zategnjenih mišic. V takem trenutku ponavadi najprej pomislite na masažo. Če pa se dlje časa soočate z bolečinami v križu, hrbtenici in vratu, pa je najbolje, da se odločite za fizioterapevtsko obravnavo.

Po mnenju številnih strokovnjakov eno izmed najboljših rešitev predstavlja manualna terapija, ki v Sloveniji postaja vse bolj priljubljena. V današnjem prispevku boste izvedeli prav vse, kar morate vedeti o njej. Predstavili vam bomo še ključne podobnosti ter razlike med klasično masažo in manualno terapijo.

Je manualna terapija enako kot masaža?

Za začetek vam lahko zaupamo, da imata manualna terapija in masaža vsekakor veliko skupnega, obenem pa med njima obstaja tudi precej razlik.

Če za masažo velja, da se izvaja z rokami in v številnih primerih še z mnogimi drugimi pripomočki, za manualno terapijo velja, da se izvaja izključno samo z rokami.

Razlika med manualno terapijo in masažo je tudi v učinkovitosti. Med masažo se strokovnjak osredotoča na mehkotkivne strukture. Njihova sprostitev vpliva na gibanje sklepov. Ločimo med številnimi vrstami masaž, med katerimi so nekatere zelo nežne, spet druge pa lahko tudi boleče.

Manualna terapija ne vpliva samo na mehka tkiva, ampak se osredotoča še na sklepne težave. Pri njej gre za holističen, celosten pristop, ki se usmerja tudi na preventivo. Med njenim izvajanjem se uporabljajo specialni prijemi za zmanjšanje bolečine, izboljšanje gibljivosti in fleksibilnosti. S pomočjo manualne terapije si lahko zelo izboljšate kakovost življenja.

Raziskave kažejo na to, da je manualna terapija pogosto uspešnejša od masaže. Vsekakor je to odvisno tudi od maserja in terapevta, ki posamezno metodo izvaja. Zanjo velja, da je lahko povsem neboleča ali boleča zgolj do meje, ko se pacient še vedno počuti dovolj udobno in sproščeno.

Kdo opravlja masažo? Kdo opravlja manualno terapijo?

Maser je poklic, ki je v Sloveniji urejen z nacionalno poklicno kvalifikacijo. Pogoji za to so starost 18 let, opravljen izpit iz določenih medicinskih vsebin in znanje zahtevane masažne tehnike.

Manualno terapijo lahko opravlja diplomirani fizioterapevt, ki je uspešno zaključil visokošolski strokovni program prve stopnje Fizioterapija, ki traja tri leta, ter opravil strokovni izpit.

Kdaj se je najbolje odločiti za manualno terapijo?

Za manualno terapijo se lahko odločite, če imate težave z mišično-sklepnim sistemom. Pri tem imamo v mislih predvsem bolečine v hrbtenici, težave z glavoboli, težave po poškodbah kolen, gležnjev in podobno. Najpomembnejše pri tem je, da se ublaži simptome in poišče vzroke zanje.

Fizioterapevti priporočajo, naj vam ne bo odveč strošek, ki ga boste enkrat na mesec namenili obisku kakovostne manualne terapije. Z njo boste lahko v največji meri poskrbeli za svoje zdravje, odpravili boste morebitne bolečine v mišično sklepnem sistemu in morda celo preprečili njihov nastanek.

Prispevek objavila:

Obožujem svet mode, TV serije, tek v naravi, krajše izlete v hribe, dopustovanje na hrvaški obali in pisano besedo. Čas najraje preživljam v družbi svojega fanta. Sem študentka prava in urednica spletnega portala Negatelesa.si.