Refleksna masaža stopal

Refleksna masaža stopal

Poznamo več vrst masaž, ki so na voljo v različne namene. Bili bi kar malce krivični, če bi dejali, da je ena boljša od druge. Tako je med najbolj znanimi zagotovo klasična masaža, pri kateri pride do sprostitve celega telesa, boljše prekrvavitve in predvsem boljšega počutja.

Za športnike so seveda primerne posebne športne masaže, za tiste, ki pa želijo pozitivno delovati na določene dele telesa, še posebej notranjih organov, pa se priporoča refleksna masaža stopal. Ta temelji na principu, da se v stopalih nahajajo točke, ki so neposredno povezane z različnimi organi in deli telesa.

Refleksoterapija

Pri refleksoterapiji gre za pritiskanje na določene točke stopal, preko katerih se znotraj telesa ustvarja potrebna harmonija in se lahko izboljša delovanje nekaterih organov ter omili bolečine. V vsakem primeru pa ima tudi refleksoterapija, tako kot ostale vrste masaž, na telo zelo ugoden vpliv.

Omeniti velja, da refleksna masaža stopal zelo podobno deluje tudi preko dlani in da je postopek popolnoma enak. Masaža traja okrog 45 minut do 1 ure in se jo izvaja večkrat. Rezultat refleksoterapije je izboljšano počutje in pričetek samozdravljenja telesa.

Pri čem pomaga masaža stopal?

Seveda večino ljudi pred odločitvijo za masažo zanima, kako in kje vse si bodo z njo pomagali. Pri refleksni masaži stopal gre za več točk, ki s seboj prinašajo tudi več efekta. Tako si lahko od terapije pri izkušenem refleksoterapevtu obetate izboljšanje stanja na kar nekaj področjih svojega počutja.

Refleksoterapija
Pri refleksoterapiji gre za pritiskanje na občutljive točke stopal.

Imate težave z imunskim sistemom, ki vas jeseni vedno znova pusti na cedilu? Ali pa ste morda ves čas utrujeni, vas mučijo težave z zaprtostjo? To je le nekaj področij, na katere vpliva refleksna masaža stopal. Pomaga tudi pri pogostih glavobolih, migrenah, bolečinah na različnih delih telesa, pa tudi v boju zoper stres in pri težavah s kožo.

Zakaj so stopala tako posebna?

Stopala so sestavljena iz 26 kosti, ki povezane z ligamenti zagotavljajo stabilnost in ravnotežje. Seveda za to potrebujemo tudi mišice in živčne končiče, ki informacije pošiljajo po telesu. Prav skupek vsega tega pa vodi do izbranih točk, preko katerih terapevt s pritiski prstov vpliva na izboljšanje stanja zdravja in počutja.

Morda ste kdaj že kje videli narisana stopala, na katerih je bil prikazan pravi zemljevid refleksnih točk in na kaj te vplivajo. Refleksne masaže stopal se sicer lahko naučimo tudi sami, a dejstvo je, da je za najboljše rezultate najbolje zaupati izkušenemu refleksnemu terapevtu.

Kako deluje refleksna masaža stopal?

Rezultat refleksne masaže se izrazi na različne načine. Eden teh je denimo, da se umiri oziroma omili stopnjo bolečine na določeni točki telesa. Spet drugi je umiritev določene organske funkcije ali pa seveda povsem nasprotno, aktivacija le-te.

Tako kot vse vrste masaž tudi ta vzpodbudi krvni obtok in poskrbi, da kri vsa potrebna hranila in kisik dostavi na prava mesta. Zaradi ugodnega vpliva na prebavo se izboljša izločanje toksinov, s čimer poskrbimo za čiščenje svojega telesa. Rezultat vsega skupaj pa je zagotovo precej izboljšano počutje.

Vas bolijo noge?

Refleksna masaža stopal ima največji učinek prav pri bolečih stopalih in nogah ter tudi hrbtenici. Čeprav refleksne točke povezujejo različne lokacije po telesu, pa boste navdušeni nad dejstvom, da bo masaža poskrbela za bolj sproščeno hojo brez konstantne bolečine.

Seveda, tudi ta masaža na trenutke lahko povzroči manjšo ali večjo bolečino, ki pa je le znak, da težava tam je in se bo odpravila. Prsti terapevta, ki začutijo določene nepravilnosti in reakcije posameznika, so zelo pomembne. Refleksoterapevt prav prek teh povratnih informacij namreč izve, kje tiči težava, in prične z njenim odpravljanjem.

Poleg vseh pozitivnih vplivov, ki jih ima refleksna masaža stopal na zdravje in počutje, poskrbi tudi za boljše stanje duha.

Prispevek objavila:

Obožujem svet mode, TV serije, tek v naravi, krajše izlete v hribe, dopustovanje na hrvaški obali in pisano besedo. Čas najraje preživljam v družbi svojega fanta. Sem študentka prava in urednica spletnega portala Negatelesa.si.