Shiatsu masaža

Shiatsu masaža

Masaža je nekaj, kar v prvi vrsti asociira na sprostitev in ugodje. Ljudje smo dnevno pod precejšnjim stresom in masaža je zagotovo nekaj, kar deluje odlično proti temu. Seveda poznamo tudi različne vrste masaž. Nekatere so namenjene splošnemu sproščanju, druge športnikom, spet tretje posameznim prizadetim delom telesa.

Tokrat pa se bomo malce bolj poglobili v tako imenovano shiatsu masažo. Gre za masažo, ki izvira iz Japonske in je dejansko blažja oblika fizioterapije. Beseda shiatsu pomeni »pritisk s prsti«, kar nakazuje, da gre tudi za neko vrsto akupunkturne masaže – stimuliranje določenih točk v telesu za boljši pretok energij.

Shiatsu masaža ne poteka zgolj s prsti

Ne glede na to, da v osnovi shiatsu pomeni obdelovanje telesa s prsti, pa se pri shiatsu masaži uporablja tudi komolce in kolena. Odvisno je sicer od tistega, ki masažo izvaja, a kadar je potrebnega nekaj več pritiska na določeno točko, so lahko prsti hitro prešibki za najboljši rezultat.

Nekateri ljudje niso preveč navdušeni, ko beseda zavije v tradicionalne smeri, a pri omenjeni masaži je to zagotovo zgolj velika prednost. Gre za vrsto masaže, ki je z nami že tisočletja, saj ima svoje korenine v davnih znanjih akupunkture. Zanjo pa vemo, kako zelo uveljavljena in čislana je v svetu.

Pri čem pomaga Shiatsu masaža?

Kot smo že omenili, je shiatsu masaža odlična za stimuliranje energetskih točk v telesu. Prost in nemoten pretok energije pa je izjemno pomemben za dobro počutje in splošno stanje našega duha. Poleg tega pa ta masaža daje tudi več kot očitne fizične rezultate, ki so še posebej dobrodošli pri:

  • bolečinah v vratu in hrbtenici,
  • nespečnosti,
  • tesnobi,
  • boljši prebavi in
  • artritisu.

Shiatsu masaža odpravlja pogoste glavobole

Znano je, da za pogoste glavobole krivec tiči tudi v vratu in hrbtenici. Prav zaradi blagodejnega vpliva na ta del telesa se umirijo pogosti glavoboli, ki marsikomu med nami kvarijo dan za dnem in onemogočajo normalno delo in življenje.

Shiatsu masaža se običajno opravlja na nižje ležečih masažnih mizah ali kar na ustreznih blazinah na tleh. Gre za to, da terapevt pri izvajanju te masaže na naše telo deluje z lastno težo, kar pa je v višjih pozicija izjemno težko. Prav zato se poleg prstov uporablja tudi členke, komolce in celo kolena.

Se ne marate slačiti pred drugimi?

Čeprav so učinki posameznih masaž zelo dobro znani in se nam z njimi včasih pohvalijo naši prijatelji in znanci, pa se mnogi med nami neradi slačimo v družbi drugih ljudi. V primeru shiatsu masaže bo ta skrb odveč, saj ste med izvajanjem postopka odeti v lahkotna in tanka oblačila. Čeprav smo predhodno omenili, da gre za neko vrsto fizioterapije, pa dodajmo, da gre v resnici za precej bolj blago obliko.

Fizioterapija je namenjena zdravljenju in vplivu na določene poškodbe mišic, zato je večkrat precej boleča. Shiatsu masaža pa je vse prej kot to, saj se boste po njej počutili nadvse lahkotno in sproščeno. Lahko bi rekli tudi, da gre za neke vrste preventivo, ki vas bo držala stran od bolnišnic in belih halj.

Prispevek objavila:

Obožujem svet mode, TV serije, tek v naravi, krajše izlete v hribe, dopustovanje na hrvaški obali in pisano besedo. Čas najraje preživljam v družbi svojega fanta. Sem študentka prava in urednica spletnega portala Negatelesa.si.