Tajska masaža

Tajska masaža

Med sprostitvenimi negami telesa je tajska masaža ena najbolj priljubljenih, saj pomaga pri odpravljanju stresa, ugodno vpliva na mišice, poleg tega pa so v njej tudi elementi klasične akupresure, kiropraktike, principov ajurvede in tudi joge. To pomeni, da tajska masaža ni namenjena zgolj ugodju, temveč tudi zdravljenju. Zaradi tega spada pod alternativno medicino, ponujajo pa jo tako v samostojnih masažnih salonih kot znotraj večjih zdraviliških in wellness centrov, ki skrbijo za zdravo telo v celoti.

V čem je posebnost tajske masaže?

Njena zgodovina šteje že tri tisočletja, res pa je, da je sodobna oblika tajske masaže nekoliko drugačna, kot je bila nekoč, saj je prilagojena sodobnemu človeku. Osnovni principi ostajajo isti: pri masaži se pritiska na akupresurne točke, s čimer se aktivira posamezne dele telesa. Prijemi za sproščanje in raztezanje tkiv so natančno določeni, prav tako pa je dobro znano, na katere notranje organe se vpliva s pritiskom na posamezno točko.

Pri tajski masaži maser ne opravlja svojega dela zgolj z rokami, temveč je pri tehnikah masiranja pogosto treba uporabiti večji del telesa. To ne pomeni, da mora biti maser močan v fizičnem smislu. Tajsko masažo pri nas zato pogosto izvajajo ženske, od katerih jih veliko prihaja prav iz Tajske, kjer se naučijo vsega o tajski masaži in se strokovno usposobijo za njeno izvajanje.

Nekaj zanimivih tehnik tajske masaže si lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

Pri tej masaži je stranka sicer sproščena in udobno leži na masažni mizi, maser pa med masažo skrbi tudi za tako imenovano pasivno jogo. Premika dele telesa svoje stranke v najrazličnejše položaje, ki so najbolj ugodni, da se na najboljši način doseže posamezna točka in je mogoče kar najbolje vplivati na tkiva pod kožo.

Tajska masaža se lahko izvaja tudi s pomočjo aromatičnih olj in zelišč, ki ugodno vplivajo na kožo in skrbijo za sprotno aromaterapijo.

Kdaj se velja odločiti za tajsko masažo?

Če si želite masaže za »razvajanje«, potem je primerna tudi tajska masaža, saj velja za zelo sprostitveno, vendar pa morate vedeti, da to ni najbolj nežna vrsta masaže. Po njej se boste gotovo počutili polni energije, saj vas bo poživela, verjetno pa boste tudi čutili prijetno bolečino v kakšni mišici – čeprav je z njo sicer bolečine v mišicah in mišične krče mogoče zelo učinkovito odpravljati.

Zanjo se odločijo tudi tisti, ki imajo včasih težave z bolečinami v vratu ali križu, ki se želijo znebiti pogostih glavobolov, pa tudi vsi, ki bi radi dosegli boljšo gibljivost.

Prispevek objavila:

Obožujem svet mode, TV serije, tek v naravi, krajše izlete v hribe, dopustovanje na hrvaški obali in pisano besedo. Čas najraje preživljam v družbi svojega fanta. Sem študentka prava in urednica spletnega portala Negatelesa.si.