TOP 10 parfumi

Parfumi

Razen profesionalnih okuševalcev (na primer vina ter hrane) in profesionalnih parfumarjev, ki znajo najrazličnejše dišave opisati s povsem natančnimi besedami, se z opisi parfumov večinoma trudimo, ne da bi zadeli bistvo. Zakaj je tako? Obstajata več razlogov. Prvi je, da se parfumi ocenjujejo in opisujejo precej osebno, ne pa nepristransko. Vsak človek namreč vonje zaznava nekoliko drugače, poleg tega pa nam ne dišijo vsem iste stvari tudi zato, ker vonje povezujemo s svojimi preteklimi spomini – prijetnimi in neprijetnimi. Določiti, kateri parfumi so najboljši, je na podlagi osebnih mnenj torej precej težko, zato se ob tem običajno naslonimo na podatke o prodaji.

Najboljši parfumi vsakega leta tako niso nujno novosti. Nekateri so na policah že zelo dolgo, pa se jih nikoli ne naveličamo, drugi pa so povsem sveži.

Najbolj priljubljeni parfumi

Če pogledamo tako slovenske kot svetovne podatke, potem se hitro najde TOP 10 parfumov te jeseni. Presenečenje: med naj parfumi niso zgolj tuji!

Med novostmi, ki so se povzpele precej hitro, spada parfum Flowerbomb, za katerega morda sploh še niste slišali. Kreacija iz Viktor & Rolf beleži neverjetno prodajo po vsem svetu in tudi pri nas je zanj veliko povpraševanja. Ali se bo zasidral med »večnimi« parfumi ali gre zgolj za »muho enodnevnico«, pa se bo še pokazalo.

Med naj parfumi po izboru Slovenk je gotovo tudi MySpirit by Rebeka, ki prihaja iz slovenske parfumarne, njegov obraz pa je Rebeka Dremelj. Gre za zelo sladek parfum, odličen za jesenske in zimske dni.

Parfum MySpirit by Rebeka
Med TOP 10 parfumi se je znašel tudi MySpirit by Rebeka.

Seveda so v vrhu vedno tudi klasike, na primer Chanelov Coco Mademoiselle, ki je na policah že od leta 2001, nekoliko manj priljubljen pa je zadnje čase klasični No. 5 – tako zaradi premalo tržnih aktivnosti kot dejstva, da po njem posegajo bolj elegantne in starejše gospe, ne pa tudi mlada dekleta.

Lancomov La vie est belle, ki ga oglašuje Julia Roberts, je med tistimi parfumi, ki stavijo na zvezdniško podporo. Na voljo je že nekaj let, a vprašanje, če bo dosegel popularnost tistih, pri katerih so sodelovali z Liz Taylor.

Parfum Dior J'adoreMed Diorjevimi parfumi kraljuje J’adore, ki ravno tako ni novost. Preostanek lestvice TOP 10 (in tudi nadaljevanje) pa zapolnjujejo parfumi, ki se ponašajo z imeni zvezdnic. Še vedno gredo dobro v prodajo parfumi Brittney Spears, Jennifer Lopez, Christine Aguilera in nekdanje supermanekenke Naomi Campbell.

Med najboljšimi parfumi torej najdemo vse: brezčasne klasike in novosti, cvetlične, sadne in citrusne vonje, zagotovo pa je lepo, da Slovenke z veseljem nosijo tudi slovenski parfum.

Prispevek objavila:

Obožujem svet mode, TV serije, tek v naravi, krajše izlete v hribe, dopustovanje na hrvaški obali in pisano besedo. Čas najraje preživljam v družbi svojega fanta. Sem študentka prava in urednica spletnega portala Negatelesa.si.