Zakaj je savnanje tako pomembno?

Pozitivni učinki savne

Savnanje smo imeli sprva zgolj za razvado, saj uporaba savne pri nas nima tradicije, torej tudi vedenja o koristnih učinkih ni bilo veliko. Danes pa vemo, da je savna pravzaprav pripomoček, ki je lahko bistven tako za dobro počutje kot nego telesa, poleg tega pa skrbi tudi za zdravje. To so vedeli skandinavski narodi (zaradi katerih poznamo finsko savno) ter narodi Bližnjega Vzhoda (zaradi katerih se je uveljavila turška savna) že precej dolgo nazaj.

Kako savnanje vpliva na naše počutje?

Da je savnanje blagodejno, lahko po obisku savne ugotovimo tudi sami. Če se v savno odpravimo v mrzlih zimskih dneh, ko nam primanjkuje energije, se po topli terapiji počutimo precej bolje. Smo spočiti in predvsem popolnoma sproščeni, o stresu pa ni več ne duha ne sluha.

Savna
Savna je prostor, kjer se popolnoma umirimo.

Savna namreč ni zgolj prostor, kjer se ogreje naše telo, temveč tudi prostor, kjer si sprostimo duha. Petnajst minut tišine, med katero se predajamo zgolj sami sebi, ima precej meditativne učinke.

Kdaj nam savna najbolj prija?

Kot rečeno, je savna priporočljiva pozimi, ob utrujenosti in stresu, prav tako pa tudi takrat, kadar se nas loteva slabo počutje (vendar še nismo zboleli). Obisk savne izjemno prija vsem, ki imajo težave z revmo in sorodnimi boleznimi kosti, saj jim pomaga odpraviti neprijetne simptome bolezni.

Komu se savnanje odsvetuje?

Savnanje se odsvetuje ljudem, ki imajo težave s srcem in ožiljem. Prav tako ni priporočljivo ob nekaterih kožnih in drugih boleznih, odrečejo pa naj se mu tudi nosečnice, zlasti v visoki nosečnosti.

Kaj se pravzaprav dogaja med savnanjem?

Človeško telo vzdržuje telesno temperaturo okoli 36-37 stopinj Celzija. Višje temperature lahko spremenijo nekatere procese v telesu oziroma jih pospešijo. To se po naravni poti pripeti takrat, kadar zbolimo – takrat naše telo samodejno poviša telesno temperaturo, saj je ta dobra obramba pred škodljivimi mikroorganizmi, ki niso odporni na visoko temperaturo. Kadar gremo v savno, pa ravno tako poskrbimo, da se temperatura našega telesa dvigne (kako hitro in na kakšen način, je odvisno od tega, ali gremo v turško, finsko ali IR savno). Savnanje tako poskrbi za začasno spremembo v delovanju našega telesa. Spremeni se presnova, pričnemo se potiti in tako pomagamo telesu pri razstrupljanju oziroma izločanju odpadnih snovi, žile se razširijo … Praktično vsi telesni organi pričnejo delovati nekoliko spremenjeno.

Savnanje
Med savnanjem se strupi pospešeno izločajo iz telesa.

Savna je torej pomembna tako zaradi učinka, ki ga ima na telo, kot zaradi učinka na psiho. In ker velja, da je na področju zdravja vedno bolje poskrbeti za preventivo ter naravno zdravljenje, bi veljalo slediti Skandinavcem, ki gredo v savno zagotovo vsaj enkrat tedensko.

Prispevek objavila:

Obožujem svet mode, TV serije, tek v naravi, krajše izlete v hribe, dopustovanje na hrvaški obali in pisano besedo. Čas najraje preživljam v družbi svojega fanta. Sem študentka prava in urednica spletnega portala Negatelesa.si.