10 vzrokov za izpadanje las

Izpadanje las

Redčenje in izpadanje las sta prisotna tako pri moških kot pri ženskah, pripišemo pa ju lahko najrazličnejšim dejavnikom, tako hormonskim spremembah kot spremembam letnih časov, slabi prehrani, stresu in podobno. Kateri vzroki so najbolj pogosti?

1. Precej pogost vzrok za izpadanje las, ki ga dejansko zaznavamo vse pogosteje, je stres. Službene obveznosti, težak socialni položaj, skrbi ob gradnji hiše, izguba bližnjega in podobno pogosto vodijo v izgubo las, ki je lahko tudi točkovno omejena (zaznamo izpadanje na določenem delu lasišča).

Stres
Stres je lahko krivec za izpadanje las

2. Ženske pogosto opazijo izpadanje las po porodu. Takrat lasje obilneje izpadajo, ker zaradi hormonov med nosečnostjo niso izpadali v številu, ki sicer velja za normalno – in če so imele med nosečnostjo bogato grivo, bo telo sedaj »nadoknadilo« z izpadanjem, zaradi česar se bo zdelo, da gre za večjo težavo, kot to v resnici je.

3. Uživanje premalo beljakovin je razlog, da se z izpadanjem las soočajo vegetarijanci in tisti, ki so na dietah, zaradi katerih zaužijejo premalo mesa, mlečnih izdelkov ter stročnic.

4. Tako kot pri ženskah na izpadanje las vplivajo hormoni med nosečnostjo in po porodu, vplivajo ti tudi na moške. Spolni hormon testosteron je odgovoren, da se pri moških oblikuje plešavost, ki se prične pri sencah. Na voljo so sicer terapije, vendar imajo te pogosto stranske učinke.

Izguba las pri moških
Plešavost pri moških se začne pri sencah

5. Redčenje las je tako kot pri moški plešavosti lahko dedno tudi pri ženskah, le da pri njih običajno ne gre za plešavost, temveč za intenzivno redčenje – las je po celotnem lasišču vse manj. Če imate redčenje las pri ženskah v družini, lahko doleti tudi vas.

6. Kontracepcija in menopavza vplivata na raven hormonov v telesu, zato ženske pogosteje opazijo izgubo las, ko pričnejo jemati kontracepcijske tabletke, ter v času, ko pride do menopavze. Poskrbite za ravnovesje hormonov!

Kontracepcijske tabletke
Izguba las zaradi kontracepcijskih tabletk?

7. Pomanjkanje železa, za katerim menda trpi kar 10% žensk, ravno tako vpliva na izpadanje las, na srečo pa gre tu za težavo, katere razlog je možno odpraviti tako s prehrano kot z zdravili.

8. Še en hormonski razlog za izpadanje las je slabo delovanje ščitnice. Kadar je ta premalo aktivna, se izpadanje las poveča. Slabo delovanje ščitnice vodi tudi v druge resne zdravstvene težave, zato velja obiskati zdravnika in poskrbeti za zdravljenje!

9. Kako pomembni so za zdravje telesa vitamini, dobro vemo, a da ti vplivajo tudi na rast las, pogosto ne pomislimo. Pomanjkanje vitaminov skupine B je krivo, da je las manj in pogosteje izpadajo. Vitamin A pa je tisti, ki ga ne smemo zaužiti preveč – predvsem z jemanjem močnih vitaminskih dodatkov ne smemo pretiravati.

Vitamin B
Hranila, bogata z vitaminom B

10. Bolezni in zdravljenja. Na izpadanje las vplivajo tako avtoimune bolezni kot lupus in podobno, pa tudi različne terapije – tako pri zdravljenju raka kot pri drugih boleznih, kjer se uporablja agresivna zdravila.

Prispevek objavila:

Obožujem svet mode, TV serije, tek v naravi, krajše izlete v hribe, dopustovanje na hrvaški obali in pisano besedo. Čas najraje preživljam v družbi svojega fanta. Sem študentka prava in urednica spletnega portala Negatelesa.si.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.